Mafiaan tarvitaan n. 10-30 osallistujaa sekä kertoja. Mikään lastenkutsujen seurapeli mafia ei ole, vaan se vaatii psykologista silmää ja tunneälyä. No niin, asiaan. Kertoja jakaa sattumanvaraisesti korttipakasta (tai vaihtoehtoisesti paperille kirjoitettuna) jokaiselle osallistujalle kortin, jota tämä ei saa näyttää muille. Ne, jotka saavat jätkän (tai paperilapun, jolle on kirjoitettu poliisi) , ovat poliiseja. Poliiseja on osallistujien lukumäärästä riippuen 2-3. Herttaässän saanut on lääkäri. Minkä tahansa padan tai ristin (eli mustan) saaneet ovat mafioosoja. Kaikki loput ovat kansalaisia.

Homma etenee niin, että kertoja aloittaa kertomisen sanomalla "tulee yö" . Jokainen osallistuja laittaa tässä vaiheessa silmät kiinni. Kertoja jatkaa "mafia herää" . Jokainen, joka sai jonkin mustan kortin jaossa, avaa silmänsä. Mafiat tsekkaavat, ketkä kaikki ovat mafiassa. Mafiat saavat valita yhden uhrin, jonka murhaavat. Valinta tapahtuu tietenkin puhumatta ja suuremmin liikkumatta, kun kaikki osoittavat yhtä ja samaa henkilöä, jonka haluavat murhata, kertoja laittaa nimen ylös ja sanoo "mafia menee nukkumaan" , jolloin mafioosot sulkevat silmänsä.

Seuraavassa vaiheessa kertoja sanoo "poliisi herää" . Ne, joiden kortissa oli jätkä, avaavat silmänsä. He voivat selvittää kerrallaan yhdestä henkilöstä, kuuluuko tämä mafiaan vai ei.  He osoittavat yhtä henkilöä sormellaan, ja kertoja näyttää heille joko peukku ylöspäin (henkilö on hyvä, eli ei mafia) tai peukku alaspäin (henkilö on pahis eli mafiooso). Tämän jälkeen kertoja jatkaa "poliisi menee nukkumaan" , jolloin poliisit sulkevat silmänsä.

Kertoja jatkaa "lääkäri herää" . Lääkärin tehtävänä on yrittää arvata kenet mafia on murhannut. Lääkäri voi kerrallaan yrittää pelastaa yhden hengen, ja hän osoittaa päätöksensä osoittamalla kyseistä henkilöä. Lääkäri voi pelastaa myös itsensä. Tämän jälkeen kertoja jatkaa "lääkäri menee nukkumaan" .

Seuraavassa vaiheessa kertoja sanoo "tulee aamu, kaikki heräävät" , jolloin siis kaikki aukaisevat silmänsä. Kertoja ilmoittaa, kuka on kuollut (tai jos lääkäri on onnistunut osoittamaan henkilöä, jonka mafia on yrittänyt murhata, kertoja ilmoittaa että kukaan ei ole kuollut) . Kuollut henkilö voi poistuessaan vain kertoa kuka hän on ollut (kansalainen, poliisi etc.) muttei hän saa enää puuttua peli kulkuun.
Tämän jälkeen seuraa pelin paras vaihe: keskustelu ja äänestys. Pelin ideanahan on siis jako pahoihin ja hyviin, hyvät yrittävät saada selville ketkä ovat mafioita ja pahat taas hämätä hyviksiä. Peli loppuu kun mafioilla on enemmistö, tai kun viimeinenkin mafia on äänestetty ulos. Tässä aamuvaiheessa käydään keskustelua,  yritetään arvailla kuka on mafia ja kuka ei. Poliiseilla on siis tiedossaan kultakin yökierrokselta saamansa tiedot joidenkin henkilöiden hyvyydestä/pahuudesta, mutta poliisien kannattaa olla tietenkin varovaisia, jotteivät mafiat aavista heidän olevan poliiseja (joita tietenkin kannattaisi murhata ennemmin kuin kansalaisia). Lopuksi äänestetään (jokaisella osallistujalla yksi ääni) siitä, kuka heitetään pihalle pelistä. Eniten ääniä saanut lähtee ja hän saa lähtiessään paljastaa kuka oli (mafia, kansalainen etc.)
Äänestyksen jälkeen homma jatkuu:  tulee yö, kaikki menevät nukkumaan ja mafia herää...

Mafia on aivan loistava peli, johon jää koukkuun. Siinä syntyy toisinaan tahattomasti mielettömiä psykologisia huijauksia, joiden jälkeen seilaa pari päivää kuin jossain horroksessa..  Kokeilkaa.